Skip to main content

TEČAJ SMUČANJA ALI INDIVIDUALNE URE?

Kako se bo vaš otrok hitreje in bolje naučil smučati?!

 

Tečaj smučanja ali individualne ure je eno najbolj pogostih vprašanj, ki nam jih starši zastavite, ko prijavljate svojega otroka na smučanje. Oba načina sta zagotovo primerna, bolj pa je odvisno od otroka kje se bo bolje počutil in bil uspešnejši.

Na tečaju smučanja bo vaš otrok del skupine in se bo »učna snov« prilagajala vsem članom. Pri individualni uri pa se bo učitelj lahko posvetil samo vašemu otroku in ga peljal po čim bolj direktni poti do želenega znanja. Torej, zakaj niso individualne ure veliko boljše? Odgovor je potrebno poiskati v otroku.

Če je vaš otrok družaben, se zna prilagoditi in ni neučakan, potem absolutno priporočamo tečaj smučanja. Največja prednost učenja v skupini je opazovanje drugih kako napredujejo in tudi kako jim določena vaja ne gre. Pri tem otrok dobi občutek, da se morajo tudi ostali truditi, da se bodo naučili lepo izpeljati zavoj. Vaje, ki jih lahko pripravimo v skupini so zabavne, družabne in poučne in tako otroci dobijo občutek, da je učenje smučanja pravzaprav zabava. Na koncu dneva oz. tedna pa že veselo vijugajo med klobučki in navdihujejo ponosne starše.

Na individualnih urah smučanja pa se lahko učitelj otroku popolnoma prilagodi in ga pelje po direktni poti do želenega znanja. Na ta način otroku omogočimo, da razvija točno določene spretnosti, ki jih potrebuje, da bo njegovo smučanje postalo pravi užitek. Ko vidimo, da je otrok osvojil določeno znanje ali da je že sposoben preiti na naslednjo progo, lahko to takoj naredimo. Ni potrebno čakati, da cela skupina napreduje. Ko govorimo o motivacijo otroka, pa se nam dostikrat zgodi, da kar hitro potegnemo vse ase iz rokavov. Skupina otrok naredi svoje vzdušje in to čutimo vsi. Pri individualnih urah smučanja pa gre bolj za odnos med učencem in otrokom.

Torej, kaj je bolj primerno: »Tečaj smučanja ali individualne ure?« Za začetek precenite kako vaš otrok deluje v skupini oz. ena na ena z učiteljem. Če povzamemo prednosti in slabosti tečaja ali individualnih ur bi lahko rekli takole.

Prednosti tečaja smučanja so, da je zabaven, motivacijski in da se otroci ogromno naučijo s primerjanjem in opazovanjem ostalih otrok. Tečaj je tudi cenovno vedno najbolj ugodna varianta. Slabosti tečaja so v tem, da se učenje prilagaja celi skupini in da se učitelj ne more povsem posvetiti vsakemu posamezniku.

Prednosti individualnih ur smučanja so v tem, da se bo učitelj popolnoma prilagodil predznanju otroka in zanj izbral najbolj primerne vaje, teren in vlečnico. Tako bo napredek neprimerno hitrejši. Slabost individualnih ur pa je, da predstavljajo cenovno višji strošek in da se otrok z nikomur ne more primerjati, opazovati napredek ostalih in doživeti vse zabavne trenutke, ki jih prinaša skupina.

Za zaključek naj povemo še to, da ne glede kam boste prijavili svojega otroka, bo zagotovo užival na snegu in se naučil smučati. Smučanje je zabava, ki naj bi jo izkusil vsak otrok in nam predstavlja odlično rekreacijo tekom celega življenja. Konec koncev, smučanje je »izi«, saj gre samo za levi in desni zavoj, kaj ne?

Vabimo vas k ogledu podobnih koristnih vsebin na temo smučanja in bordanja:

Če boste potrebovali pomoč pri učenju smučanja ali bordanja, pa veste kje nas lahko najdete.