KDAJ NA PLAVANJE?

Starši ne skrbite, otroci ne bodo nič zamudili, če se bodo plavanja začeli učiti šele v osnovni šoli. Najbolj pomembno je, da jim je plavanje predstavljeno kot igra, zabava v vodi in sprostitev. Na ta način bodo vodo in s tem gibanje v njej vzljubili za celo življenje in za njihovo plavanje se vam ne bo več potrebno bati. Tečaj ali dva in že bodo vsi delfinčki.

Velikokrat je prvo vprašanje, ki nam ga starši zastavijo, ali se bo moj otrok naučil plavati v enem tednu. Če ja, potem ga prijavimo. Hmmm, kaj lahko kot učitelj odgovorim na takšno vprašanje. Recimo, da je vaš otrok star 8 let, se redno ukvarja s športom, je radoveden, korajžen in se hitro vklopi v družbo. Potem bi se verjetno upal trditi, da zanj to ne bo problem. Na drugi strani pa imamo otroka, ki je previden, se boji vode in potrebuje kak dan ali dva, da se navadi na nove ljudi okoli sebe. Potem bi vam odgovoril, da se bo ta otrok do konca tedna zagotovo sprostil, dobil nove prijatelje, užival v vodi kolikor se da in se naučil prvih zavesljajev. Sami pa presodite, kateri otrok je odnesel več od tečaja; prvi ali drugi.

Voda je prav poseben element v človeškem življenju. Je povsem novo okolje, v katerem smo lahko svobodni, se potapljamo, raziskujemo… Lahko pa nam predstavlja tudi strah, zato moramo do učenja plavanja vedno pristopiti potrpežljivo in preudarno. Tudi če imamo kratke rokave, imamo veliko asev v rokavu. Pristop do učenja plavanja, ki smo ga razvili na AKADEMIJI OTOKA ŠPORTA temelji na igri. Morda se sliši izpeto in večkrat slišano ampak dovolite mi, da vas popeljem v naš običajni dan.

Imam skupino začetnikov. Bojimo se vode, zebe nas in pogrešamo starše. Jaz pa bi želel, da naredimo 10 poskokov, 10 krat vržemo vodo v zrak, se 10 krat potopimo, naredimo 30 zavesljajev v vodi do pasu… in poleg vsega še uživamo. Ni problema. Jaz sem Mama Delfinček, ki že zna pravilno plavati, otroci pa so moji nagajivi delfinčki, ki še ne znajo plavati. Ker so mi nagajali jih bom vse ujel. Tistega, ki ujamem lahko reši samo nekdo, ki mu zaplava med nogami. Ko sem otroke popeljal v to zgodbo povsem pozabijo kaj znajo in kaj ne. Naenkrat se vsi potapljamo, skačemo, norimo in skoraj že plavamo. Igre kar ni in ni konec, namen pa je več kot dosežen. To seveda počnemo v vodi do pasu, da ne bo pomote.

S podobnimi prijemi otroke pripravimo, da je voda za njih nekaj povsem običajnega. Nekaj, kar jim predstavlja okolje, kjer so sproščeni, se zabavajo in uživajo s prijatelji. Od tu dalje pa jih bo čas sam pripeljal do odličnih in zadovoljnjih plavalcev.