Skip to main content

KDAJ NAJ OTROK ZAČNE S SMUČANJEM?

Najbolj primerna starost za učenje smučanja je…

Hmm. Mnenja so različna. Nekateri pričnejo zgodaj, pri 4., 3. ali celo 2. letih. V desetletju poučevanja smučanja in deskanja na snegu sem se naučil, da je bolj pomembno KAKO kot pa KDAJ. Svoj odgovor začnem z vprašanjem: “Kaj ima otrok od tega, če pri 3. letih stoji na smučkah?” Zelo malo, saj ni niti dovolj močan, da bi izpeljal zavoj. No, seveda obstajajo izjeme, pa vendar. S tem boste bolj zadovoljili svojemu egu, kot pa otrokovem veselju do smučanja. Je pa res, da se boste med prijatelji lahko pohvalili, kako odličen in spreten je vaš junak.

vesoljček Izzy

Pri tej debati ne smemo enačiti smučanja z gibanjem in razvojem motoričnih sposobnosti. Moja trditev je, da se otroku ne mudi s smučanjem v zgodnjih letih. Zagotovo pa je zelo pomembno, da čim prej prične z gibanjem na vse možne načine (lazenje, plazenje, kotaljenje, plezanje…). Na ta način si bo razvil pomembne živčne poti, pridobil veliko motorike in si postavil dobro osnovo za nadaljnji motorični razvoj.

Sedaj pa resno in nazaj k bistvu! Otrok naj se zabava na snegu, v vodi, na igrišču, kjerkoli. Nič ni bolj vrednega kot otrokova želja po učenju in nadaljevanju. Samo tako bo otrok lahko dosegel in hitro presegel zastavljene cilje, svoja in vaša pričakovanja. Vaš otrok ne bo zamudil nič pomembnega, če se pri 10 letih prvič postavi na smuči. Pred seboj ima še celo življenje in neskončno zavojev po belih strminah. Pač ne bo Tina ali Ilka, bo pa vaš zadovoljni junak in to je tisto, kar šteje največ.

Morda pa se vaš otrok niti ne želi naučiti smučati in bi raje igral bobne, hodil po naravi ali bral knjige. Odlično! Namesto, da otroka prezgodaj postavite na smuči, se raje kepajte, naredite največjega snežaka ali se podajte na sankanje na sosednji hrib. Na ta način boste v njem prebudili veselje do zimskih radosti in skoraj zagotovo bo sam pričel izražati željo do smučanja oz. deskanja na snegu.

Moje skromno mnenje je, da so najbolj primerna leta za pričetek učenja smučanja od 5 leta dalje. Takrat lahko otrok spremlja okolico, se dovolj zaveda svojega telesa in je dovolj močan za smučanje. Njegov napredek bo hiter in konstanten, kar bi težko dosegli pri otroku mlajšemu od 4 let. Že po nekaj dneh se bo lahko vozil po modrih progah, zavijal in se znal izogniti ostalim smučarjem. Ravno tako bo lahko pričel samostojno uporabljati lažje vlečnice in s tem je naš namen dosežen. Od tu dalje, so potrebna samo še leta in smučarski dnevi in vaš otrok… Vaš otrok vas bo čakal na dnu smučišča, ker ga ne boste več mogli dohajati.

Želimo vam veliko zimskih užitkov.

Morda vas bo zanimal tudi naš brezplačni e-priročnik: KAJ MORAM VEDETI, KO KUPUJEM SMUČI ALI BORD?

Če boste potrebovali pomoč pri učenju smučanja ali bordanja, pa veste kje nas lahko najdete.